martes, 17 de enero de 2012

Soc Rural.- Construccions Antigues Voltes,Aljubs,Sies

Aquestes construccions demostren que l’ esser humà sempre ha utilitzat l’ enginy i la intel•ligència per cobrir les seves necessitats bàsiques. Son molt valuoses tenint en compta que no mes es comptava amb les mans i
estris mes o menys rudimentaris per treballar directament a la pedra.

Les voltes son com coves fetes a petits tossalets, u simple elevació del terreny, de vegades dona aquesta impressió perquè estaven com cobertes amb molta terra. Tenen forma d’ arcada i base rectangular amb una exactitud i precisió geomètrica.
Devien posar un motlle cobert amb material de guix barrejat amb argamassa que es tornava com pedra, per que així es la impressió per dintre. Es van començar a construir al segle XVII fins principis del XX. N’hi ha moltes per amunt(secar), i algunes per tot el terme, com la d´Ambruno molt gran, i les del Siallar, que sent un conjunt de quatre de diferent tamany.
Eren uns habitatges que resguardaven molt de les inclemències del temps quan s’anava no mes al estiu al camp, o a segar i trillar per amunt, encara es feien servir d’habitatge, com a d’altres cabanes que hi havia.
a es fan servir per bodegues o magatzems quan estan properes on viu la gent.

- Els aljubs diuen que son construccións  musulmanes, com les sies.  Aquests  son dipòsits rectangulars de diferents tamanys, sempre grans, tallats a la roca de manera molt polida i precisa,. Son  tallats  a roca de pedra massissa que no pugui tenir filtracions. Alguns tenen unes escaletes per arribar al fons quan es rebaixen de contingut, d’altres, tenen uns canalets al voltant per recollir l'aigua que s’ escorre de la roca al ploure. Estan situats a diferents partides del terme on hi ha la roca adient.
Sembla que eren les principals reserves d’ aigua, aprofitada de la pluja, i devien estar molt ben cuidats per que aquesta aigua estancada no es fes malbé.

-El que es coneix per sies son cavitats subterrànies per guardar el gra de les collites. Se’n troba pel terme, sent  un forat rodo d’entrada y de considerables dimensions per dintre, sempre també en roques dures i impermeables.

Al mateix temps que es va anar guanyant en comoditats i progrés, s’ ha valorat la observació i significat d’aquestes construccions que havien arribat a principis dels anys 90 molt deteriorades, pricipalment les que feia molt de temps que estaven en desús.

A principis dels anys 90, un grup de joves va tenir la iniciativa d' intentar netejar i conservar aquestes construccions i els seus significat.
Va ser la Associació Aljubs i Sies. Amb molt de treball e insistència aconseguien ajudes
de la administració per que uns quants nois i noies que s`apuntaven voluntaris a Camps de Treball en totes les comunitats autònomes fossin destinades a Albelda a treballar amb això. Uns quants estius, de darrers de juliol a
 mitjans d’ agost anaven 20 persones d’aquests camps destinats allà. Va ser una feina molt intensa
 ina experiència molt positiva per el poble. Als dels Aljubs i Sies els hi quedava la feina de la conservació i mantenir el mes net possible l`ecosistema
Per les partides del terme on abunden aquests tipus de roca i dipòsits es va fer una ruta per excursions amb els indicadors oportuns i el nom de cada aljub que sempre s’havia conservat, com el d Beca, La Costa, Carrasquer, entre mols d’altres, i les sies del camí dels Escombrius i de Beca. Son unes rutes molt maques per recórrer a peu o en bicicleta.
L’ Ajuntament  d' Albelda, Area del Medi Ambient, per valorar i gaudir de la Natura, aquest any mateix esta treballant per fomentar el recorregut i conservació d’ aquestes rutes i les de Per amunt (al secar), que també son úniques , on hi ha algunes voltes com a les Mates i als Pregons, o la font de les Piles a prop de Castillonroi,

J motis P . Maig 2009. Per TdF

No hay comentarios:

Publicar un comentario