martes, 26 de enero de 2016

Sociedad Rural. Libro Sobre Industrialización de Binéfar . La Litera.

 Per la Revista Temps de Franja,  Apartat la LLitera 
Resultat d'imatges de Temps de franja digital
El dissabte 28 de novembre es va presentar a Binèfar el llibre "la Industrialización de Binèfar” Desde  sus orígenes hasta a 1975"
(Historia de la industria d'aquest poble en els darrers cent anys).

 L’autora es Silvia  Isábal,  heretera d'un negoci familiar d'aquesta localitat relacionat amb begudes com el “sifon”. Negoci ampliat i posat al dia.
Al mateix temps Silvia Isábal es investigadora en aquest tema local.

   El llibre va ser editat per l' Associació d’empresaris de la Llitera amb la col·laboració de l' Ajuntament i del Cellit, entitat aquesta que va animar a que el llibre fos escrit i va posar en contacte a la autora amb Vicente Salas Fumás que va escriure el pròleg.
Vicente Salas  Fumás es d'Albelda, catedràtic d'Organització d’Empreses a la Universitat de Saragossa  i membre del Consell general  i de la Comissió Executiva del Banc d'Espanya , llicenciat amb Ciències Econòmiques a ESADE, amb títols  com  Màster i Doctorat a la Universitat de Purdue, Indiana EEUU.
Resultat d'imatges de la industrializacion de binefar
La presentació va tenir lloc al Saló de l’Ajuntament sent un èxit de públic assistent. La autora va tenir al costat al Alcalde de la localitat, als representants de les entitats editores i al director del “Periódico de Aragón” Jaime Armengol, -que es de Binèfar-, dient en aquesta presentació que el llibre constata la idea de la autora referent a la constant actitud emprenedora d'aquesta localitat.  
Es va projectar material gràfic inèdit sobre la industria de Binèfar, que completa el important número de fotografies i documents que apareixen en el llibre. La autora mostrant les imatges  va fer un resum en un repàs complet.
Silvia Isábal argumenta que el desenvolupament industrial en aquest context rural, a mes de d'un esperit emprenedor del poble, va ser afavorit per circumstàncies com l'arribada del ferrocarril Saragossa- Barcelona i el canal D' Aragó i Catalunya. A més  senyala que en aquest poble  hi havia unes èlites  molt dinàmiques,  com si fos una burgesia mercantil mes pròpia de mitjans urbans que del mon rural d'aquella època. Aquesta burgesia va ser capaç de fabricar i vendre per tota Espanya des de estris agrícoles , cuines econòmiques, galetes, llet condensada  i gènere de punt provinents dels sector metall, tèxtil i fariner.

 Alguns mitjans  es van fer ressò de la publicació d’aquest llibre, Canal Llitera  -periòdic digital-, Diario de Alto Aragón , i el Periódico de Aragón, fent molt bones crítiques, tant per la iniciativa de la autora, com per la objectivitat de les  dades aportades en un context amè.  

 El 8 de desembre es va presentar a la fira del Llibre Aragonés de Monzón aquest llibre i també “Nobiliario de la Litera”  de Carlos Corbera. Les dues  obres  van ser publicades amb la col·laboració de CELLIT dels que en son editors
                             Resultat d'imatges de la industrializacion de binefar

J- Motis P. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario