martes, 28 de mayo de 2013

Patrulles de vigilancia. Rural

http://www.nytimes.com/2013/05/15/world/europe/as-crime-rises-spains-farmers-patrol-their-land.html?smid=tw-share&_r=0
Many of Spain’s small, isolated farming communities seemed immune from the economic crisis. But now many believe the problem is at their
As Crime Rises, Spain’s Farmers Start Patrolling Their Land
www.nytimes.com
Darrerament hi ha inquietud i preocupacio pel augment de robatoris als pobles. A Albelda van tenir l' inicitiva de fer patrulles de vigilanacia perque quasi tot-hom te granges i cases de camp que queden aïllades i son susceptibles d' atracaments.
 D' aquesta iniciaiva rural, en general, i d'aquest poble en particular, s'en va fer noticia a un article del New York Times.
 La noticia es:
Les patrulles ciutadanes d' Albelda són noticia al New york times . El dia 15 de maig ha sortit publicat tant en a l'edició de paper com digital u article que parla del augment els robatoris a les zones rurals d' Espanya . La periodista redactora Suzanne Daley, amb la col-laboració de Raquel Chaundler, ha elaborat una informació al respecte incidint amb el paper per la prevenció de robatoris que tenen les patrulles urbanes .Com exemple es va escollir Albelda, població lliterana.

Es un article extens. Resumint algunes dades, parla de la criminalitat a Espanya, de com unes formes de delicte han disminuït -con homicidis o tràfic de drogues-,i d'latres categoríes han augmentat ,com els robatoris amb violencia a domicilis, entre els que es compten els de les zones rurals que suposen un 5%.
A zones de moltes granges com a Valencia han orgaitzat patrulles, perque que no hi ha prou vigilancia ni te mitjanas la Guardia Civil per a grans extensions de territoris de cultiu. Segons informacio d' aquesta institució, els lladres entren en dues categoríes , habitants de la zona, que no tenen fèina ni mitjans per subsistir, o bandes de gent de fòra que han estat treballadors , es conèixen bé les zones i revenen els materials robats.

A la provincia d' Osca en el primer trimestre de l'any 2013 s'han denunciat 63 robatoris, i alguns s'han quedat sense denunciar. El que roben principalment son animals de granja, eines de treball, hortalises i material de les installacions. Això dòna mal estar i canvi de costums per la inseguretat, com el tenir que deixarho tot molt ben tancat, amb l'inquietud que si entren , a més de robar, poden deixar obertes portes per on pot sortir el bestiar o animal de granja.

En aquesta població, -Albelda- hi ha perocuapció per tot això del que fa uns anys semblava inmune el mon rural. Diu que des de l`'any 2009 hi ha un augment constant de delictes en aquest sentit.
Abans de la crisi económica, Albelda tenía un guarda local amb nómina per vigilancia nocturna, pero ara diuen que no hi ha diners per això ni per arreglar els camins, entre altras déficits.
Aquest tipus de vigilancia es creu que ajuda a fer menys greu la situació. Les patrulles es posen als cotxes unes quantes hores, s'els hi fa el temps llarg i aburrit però val al pena, se saben tots els camins . En una nit normal conduieixen uns 40 o 50 Km la majoría per camins de terra.
La policia local esl aconsella de que no tinguin enfrentaments amb els lladres, que agafin la matricuala u avissin. De moment no ha estat del cas. Sembla que no mes la presencia és disuasoria i fa que s' en vagin quan veuen les llums dels cotxes.

Josefina Motis 25 maig 2013

No hay comentarios:

Publicar un comentario