viernes, 19 de octubre de 2012

Sociedad Rural : SENDERISMO

Senderisme a Albelda.- L  Àrea de Medi Ambient de l' Ajuntament d' Albelda ha dut a terme una serie de passejos interpretatius del paisatge. Es convida a recorrer senders,  respectar, i gaudir de la natura i el medi ambient. Al mateix temps com actitud saludable.
Al viure el significats dels llocs que es visiten i fixar-se amb l'itinerari, es una manera de  observar amb consciència, i intensament, la terra que envolta el poble.

Excursió a la Font de Les Piles
Una bona descripció del recorregut de més de una hora cap el NE , travessant la serra de les Gesses, amb difícils carrerons en mes desús que antigament quan servien per anar a treballar als camps de per amunt. A dalt de la serra, es troben abundants voltes, construccions edificades amb ges y motlle, que servien d' habitatge al temps de la collita.
Canvia el paisatge de secà , sorprenent amb un espai verd La font de les piles en direcció a Castillonroi, baixant cap a la vall del seu nom on es troba aquesta font amb una bassa i verdor al voltant.

Excursió al Forat de l'Altre món
Es a un tossal, a la dreta de la carretera d’Alfarràs, cap al E del poble i a ala zona de seca, de ges. L’ excursió esmenada es va fer en una hora pels camins del terme en direcció a Catalunya, un tram seguint la banqueta de Canal d' Aragó i Cat. Al peu del tossal hi ha com un naixement d’Aigua, i el forat pujant a dalt, es una obertura que s’endinsa com una covade 20 m, curiosa per el ges cristal·litzat a les parets.

Als castellassos
Lloc de terreny vermellós d’argila, amb roques de pedra arenosa en direcció a Tamarit cap el O del poble. L' excursió es va fer pel camí de les Penelles, amb la corresponent pujada d' uns 104 m . Es passa curiosament per la ralla del canvi de color del terreny, del blanc de ges al vermellós d' argila***. Això en contempla a diferents punts del poble que es situat al mig d' aquest canvi. Es tracta d' un assentament Iber on es poden apreciar restes d'habitatges esculpides a la roca , y una a mode de castell que presidia el poblat. Es troben alguns restes de ceràmica. Es un lloc on s' han fet estudis interessants.

A La sabina.
Sabina milenariaEs conegut aquest arbre com a curiositat de la flora de la zona, Te mes de 2000 anys , el tronc supera els tres m de diàmetre. Es a un finca particular, a la partida de la sabineta ,diu que avui sembrat d' alfals.
La excursió es va fer, sortint pel Sud del poble, anant pel camí de les vinaixes i un tros pel costat de la secundaria, passant per l' ermita de Sant Roc, baixant cap el SE fins a 4 km en total i una hora de caminar.

Pel camí de Sant Jaume, passant per Albelda.
Una de les rutes de camí de Sant Jaume, passava pel terme d' Albelda. Al poble encara hi ha l' edifici del antic Hospital de Peregrins, on fins fa poc hi havia la biblioteca, i des de sempre hem conegut el carrer d' aquest nom, de l' hospital.A L’excursió van fer un itinerari de mes de 7 km de E a O a partir del començament del terme, just en la línia amb el d' Alfarràs, en direcció al poble per diferents camins, passant per la ermita de Sant Roc per dirigir-se al poble, on el camí seguiria cap a Tamarit en direcció a Santiago de Compostela
Tradicionalment era la via láctea la que marcava la direcció a recorrer, amb possibilitats de que n'hi hagués varis de camins.

***


Josefina Motis, octubre 2012



No hay comentarios:

Publicar un comentario