martes, 19 de junio de 2012

Sociedad Rural . Centre d' Estudis Lliterans. Cellit

                                                             
 Enviado para publicar a la revista Temps de Franja.
 Detallado informe de las actividades culturales de este Centro de la comarca de La Litera.
 Faltan las Tertulias a la Fresca, del año 2011 en Alcampel, que se trataron aparte. 
CELLIT. Centre d’ Estudis Lliterans

 A començament del 2008 varem rebre una comunicació informant de que hi havia el project Cellit -Centre D'estudis Lliterans-, noticia força interessant respecte a la nostra comarca.
Després de fer-nos socis, varem anar rebent publicacions de qualitat, com Llitera I - revista d’ estudis lliterans-, i Personatges de Tamarit de Llitera de Valeriano C. Lavara Ballester. De les que s’havia fet la corresponent presentació al 2010 a Tamarit i Binèfar.
Al 2011, vam rebre Llitera II. Presentada a les mateixes poblacions, prèviament, en actes culturals.
Al 2012 hem rebut el llibre de Víctor Bayona referent a la memòria de Joaquim Raluy Sanmartin, llibertari apregonés. La presentació s’ havia fet Monsó i Binèfar. Del mateix autor, Vencillon, imatges amb història. I Calasnz, records d’ ahir de Marta Galindo.

Al mateix temps es va rebent informació i convit a actes socioculturals de tots els pobles de la comarca. Les comunicacions les rebem a nom de Joan Rovira, però, tant per la constitució com a per al treball d' aquesta Institució , hi ha varies persones interessades per participar en aquesta iniciativa. De bon començament van ser Joan Rovira, J. A. Adell, Víctor Bayona. Després se hi van unir d’ altres i es va formar la 1ª Junta Constituent, amb Antonio Tobeña, Merce Miranda, Josefina Tomàs, Ana Dominguez, Teresa Ibañez, Andrés Aguilar, I alguns altres col•laboradors amb les activitats.
El Centre D’estudis Lliterans es va constituir formalment al juliol de 2008, incitant les activitats al final del any, al disposar de local i dotació econòmica.

A més dels actes culturals per la presentació de les publicacions escrites esmenades, en aquest temps, s’han fet activitats i conferències als pobles de la comarca sempre per persones especialitzades molt ben seleccionades en els temes adients

Aixì, al 2008, conferències:
-A Tamarit Geologia del seu entorn. Les roques i la serra de les Gesses.
-Binefar, conferència sobre Teodoro Bardají, important cuiner a Espanya.
-Albelda Los Literanos, terra de fronteres, i el que això suposa.
A Esplús Valor i pluralitat de la Llitera.

Al 2009 continuen els temes locals i les conferencies als pobles:
Peralta de la Sal, sobre les Bruixes, A Alcampell sobre Astronomia, a Castillonroi, noves víes i infraestructures a la part Oriental de la Llitera.A Azanuy la Reconquesta de la Llitera.
A Campurrells , Valdellou, Vencillon Altorricó i Baells, sobre la Seu vella de Lleida, Pintures rupestres a la província d’ Osca, visió de la Llitera com a comarca plural, i la Transhumància en aquesta comarca, respectivament.
A Tamarit es va fer una exposició fotogràfica de la història de les alfombres del Corpus.

Continuant amb interessants activitats, al 2010
A mes de les alfombres d’ aquest any i les publicacions escrites presentades a Tamarit, Binèfar,
Altres exposicions van ser a Esplús, Altorricó  i Vencillons sobre Records d’ ahir fotografies de La llitera en blanc i negre.
Continuant el cicle de conferències : Sabre les plantes de la Llitera a Altorrico . A Alins Bruixes , dimonis i essers màgics a Aragó.
A mes a Alcampell El català al Aragó , realitat i repte. A Nachà la Histories i anècdotes dels nostres pobles.

Al 2011 es va continuar amb l’ exposició fotogràfica en blanc i negre, a Tamarit Peralta Azanuy, Baells, Alcampell i Calasanz. A més en aquest poble es va fer la charla de Bruixes i Dimonis, i la presentació del llibre, Calasanz.
A Snt Esteve una conferenia sobre els Maquis a La Llitera, també a Binèfar. A més, a Binèfar, sobre els Arbres monumentals de la comarca.
A Tamarit la conferencia sobre política hidràulica de Joaquim Costa i la fauna  amenaçada d’ extinció.
A Altorrico es va projectar, amb debat, Las 13 Rosas,  com a iniciativa de Cellit.

Al 2012 cntinua l´activitat, A Esplus es presenta de nou el llibre d Joaquim Raluy; a mes, de la projecció a Atorricó de "Indomables", historia de dones lliures, amb el seu corresponent debat. A Albelda es col•labora amb el seminari sobre paisatges Culturals.
Es rep informació puntual, insinuant presència i col•laboració, sobre les reunions relacionades amb la renovació de la junta, i la formació de grups de treball.    
                                                                                                             
J: Motis P.
                                           




No hay comentarios:

Publicar un comentario