martes, 10 de enero de 2012

Soc. Rural. PROYECTO

Centre d’ Interpretació de l’Aigua.

Era  un projecte per estimular el dinamisme del municipi donant valor als recursos naturals i culturals de la zona,
Com a poble agrícola, Albelda, sempre ha necessitat l ´aigua per la seva subsistència. Al ser escassa s’ ha tingut que fer servir l’ enginy per tenir la necessària i de reserva.
 Per això, amb aquest projecte es revitalitza la ruta dels aljubs i sies com recorregut turístic. Així com el sifó d’ Albelda, que és una obre de engeniería molt important al canal Aragó i Catalunya havent estat sempre un passeig enjardinat molt maco de la boca-entrada a la de sortida. Algunes èpoques una mica descuidat, es va tronar a cuidar i va quedar molt bé. La font de Les Piles al camí de Castillonri, pels tossals de per amunt es un altre camí turístic a tenir en compta.
 Esta molt be el camí de les gesses, pujant a les Mates. Els Estanys tenen una bona vista, així com el Castell, o el tossal de Sant Sebastià, encara que aquests no estan tan directament lligats a l' aigua.
A Tota la zona de la piscina i el camps de futbol es va fer molt treball a una raconada absolutament seca i desaprofitada, transformant-la en zona  verda..

Aquesta iniciativa turística d’ Albelda per la interpretació del patrimoni, s’ esta ajuntant a la Ret Turística Transpirinenca.
L’ ajuntament d’ Albelda tenia en marxa un projecte que pertany al “Programa de Cooperació Territorial de Espanya, Franca, Andorra i te com a títol PATRIM. S’ esta treballant des de 2007 tant a nivell polític com a tècnic per aconseguir que les autoritats europees donguessin llum a aquesta iniciativa.                             
 Es presentà a Seix, França desprès de molt treball i comunicacions de tota mena, estava previst que estigui enllestit a finals del 2012. Les representants d’ Albelda la alcaldessa Ma Àngels Roca i Esther Sabate van estar allà presentant el seu centre d´interprtacio del aigua dintre de la ret PATRIM.  Eren 8 socis i quatre cooperacions temàtiques. Es tracta de rutes transfronterises de qualitat amb qüestions de turisme sostenible i dinamització socioeconòmica.
Albelda es beneficiaría de l’experiència dels socis de PATRIM i aquets es fixarien amb el Centre d’Albelda com a emergent i portador de noves possibilitats. La temàtica que relacionaria a Albelda amb poblacions del S de França sería l’aigua. A Albelda des de l’ escassesa, y allà des de l’ abundància.


 Si tot això arriva a funcionar , aquesta relació territorial ampla pot significar noves formes de vida i economía per al poble i la zona.  Com  tot evoluciona,  es difícil viure a petits nuclis amb  explotacions agrícoles i ramaderes molt repartides.

 Josefina Motis,  2010

No hay comentarios:

Publicar un comentario