jueves, 31 de marzo de 2011

Naturaleza: Los sisallos

Ja fa un temps vaig escriure sobre aquest matoll molt abundant a al poble i voltants sobre el que no sabia ni com es diuen en castellà, ni en Català, al no trobar-los al diccionari. Havia viscut envoltada d’ ells i no en sabia res…..
Entrant per la Web del poble a la flora i seguint el rastre, resulta que el que diem sialls son el sisallos en Castellà. Hi ha abundants a una zona de la província de Saragosa, per la comarca de C. de Borja, on el terreny amb el paisatge es semblant al nostre , i a d’altres indrets, com a Navarra.


Descripció: Salsola vermiculada, pot estar en tot tipus de terrenys semisecs u àrids més o menys salobres ja que suporta bé els sòls que acumulen nitrats i sals, és resistent a les calors, a la insolació i llargs períodes de sequera, tot gràcies a les adaptacions fisiològiques en el control de la fotorespiració.
Es tracta d'un arbust de fulla perenne, , de fins a 1,5 m d'altura, amb molta rama de port irregular, polimorfa. Les fulles són de 5 a 25 mm de llarg, molt variables, carnoses acabades en punta. Floreix a l'istiu-tardor sent les flors hermafrodites, situades a l'aixella de cada fulla.
Es troba a la zona mediterrània i fins al interior en terrenys adients com a les zones esmenades. En el N d’ Àfrica esta molt repartida aquesta planta des d’ el Mediterrani al Sahel i des de l’Atlàntic al mar Roig.
Resulta que son  internacionals 


Josefina Motis Març 2010

No hay comentarios:

Publicar un comentario